Dé beurstip om een klap rijk te worden op de beurs is er niet echt. Als ik die zou weten dan had ik allang op de Bahama’s gezeten. Er zijn echter wel een paar algemeenheden op de beurs die nagenoeg altijd gelden.

Onderstaande tips zijn geen beleggingsadviezen voor specifieke aandelen, fondsen of ETFs. Het zijn tips die je als leidraad kan volgen bij beleggen in het algemeen.

1. Beleg met geld dat je kan missen

De beurs fluctueert op de korte termijn. Dat kan naar boven (winst) maar ook naar beneden (verlies) Die lange termijn heb je nodig om eventuele verliezen te compenseren, zodat je gemiddeld genomen winst maakt.

Daarom wordt aangeraden om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kan missen. Geld dat je verwacht over een paar jaar nodig te hebben, kan je beter niet mee beleggen.

2. Beleg voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn zodat je verliezen op de korte termijn kan compenseren. Op lange termijn stijgt de beurs vaker dan dat het daalt. Als je net in een dalende periode zit, moet je wachten totdat de beurs weer gaat stijgen.

Beleggen voor de lange termijn

Echter, als je op de korte termijn geld nodig hebt dan heb je niet de mogelijkheid om te wachten totdat de beurs weer gaat stijgen. Als je op korte termijn winst wilt behalen, dan kan je beter niet beleggen.

Ook als je snel rijk wilt worden, kan je beter niet beleggen aangezien je redelijk wat geduld moet hebben bij beleggen. Enige uitzonderingen zijn wellicht traders en speculanten. Gokkers en traders willen namelijk juist op de korte termijn profiteren van koersstijgingen en koersdalingen.

3. Spreid je beleggingen

Wed niet op een enkel paard luidt het gezegde. Hetzelfde geldt voor beleggen. Zet niet al je geld in op een enkel aandeel. Daarmee verhoog je alleen maar het concentratierisico.

Niemand weet welke aandelen het goed zullen doen. Zelfs professionele beleggers kunnen niet voorspellen welke aandelen op de lange termijn het goed zullen doen en welke niet.

Spreid daarom je belegging zodat je het risico spreidt. Beleg in verschillende bedrijven uit verschillende sectoren en verschillende regio’s. De goede beleggingen kunnen dan de slechtere beleggingen compenseren.

4. Koop laag in en verkoop hoog

Beleggen is handelen. Koop je goedkoop in en verkoop je de aandelen als de koers heel hoog is dan maak je maximale winst. Doe je het andersom, hoog kopen en laag verkopen, dan maak je verlies.

Grafiek op laptop aandelen kopen

Zodra de beurzen beginnen te dalen, raken veel mensen (vooral consumenten) in paniek en proberen dan hun aandelen te verkopen om verder verlies te voorkomen. Echter, als je verkoopt terwijl de beurskoersen dalen dan krijg je een lage prijs voor je aandelen.

Als de beurzen dalen dan moet je juist kopen in plaats van verkopen. Je kan immers aandelen met een ‘korting’ kopen. Als de beurzen weer stijgen, kan je die goedkope aandelen voor een hogere prijs verkopen.

5. Beperk je verliezen

Beleggen is een spel van winsten maar ook verliezen. Elke belegger zal geconfronteerd worden met beleggingen die minder presteren dan gedacht. Sommige zullen zelfs tot verlies leiden.

Dat verlies kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld omdat de hele beurs aan het dalen is. Het verlies kan ook permanent zijn omdat een bedrijf simpelweg slecht presteert en dat die prestaties ook niet zullen verbeteren.

In het laatste geval kan het beter zijn om een klein verlies te nemen als je daarmee een groter verlies voorkomt.

6. Houd je emoties in toom

Wees te allen tijde rationeel als het om beleggen gaat. De beurs kan flinke sprongen maken op de korte termijn naar boven, maar ook naar beneden.

Man in paniek bij dalende beurskoersen

Laat je hierdoor niet beïnvloeden om impulsieve beslissingen te nemen. Raak niet in paniek als de beurs daalt. Verkopen is vaak het slechtste wat je kan doen bij een dalende beurs. Kopen is een beter idee bij een dalende beurs.

Verliezen doet pijn. Echter, soms is het nodig om een (klein) verlies te nemen als je daarmee een groter verlies kan voorkomen. Ook hier geldt, wees rationeel en hou je aan je (lange termijn) plan.

7. Let op de kosten

Aandelen kopen en verkopen doe je via een broker. De meeste brokers brengen daarvoor transactiekosten in rekening. Hoe vaker je handelt hoe meer kosten je maakt.

Rekenmachine kosten bij beleggen

Inmiddels zijn er brokers die geen kosten rekenen, zoals Flatex of Bux Zero. Zelf heb ik beide tools gebruikt en kan ik stellen dat het in principe waar is dat ze geen transactiekosten rekenen. Dat wil niet zeggen dat er geen verborgen kosten zijn.

Vergeet niet dat brokers commerciële bedrijven zijn. Ze verdienen op de een of andere manier aan jouw handelen. Dat je geen directe transactie kosten maakt bij het handelen, wil niet zeggen dat er daadwerkelijk geen kosten zijn. In een latere post zal ik ingaan op de verborgen kosten bij gratis aanbieders zoals Flatex.

Naast de transactiekosten die je maakt als je handelt, kosten sommige financiële producten ook geld zolang je ze bezit. Aandelenfondsen en ETFs zijn mandjes met aandelen. Om die mandjes te beheren, worden ook kosten in rekening gebracht door de beheerders. Hoe hoger die beheerkosten des te lager je rendement.

ETFs zijn populair omdat juist bij deze fondsen de beheerkosten vaak laag zijn, terwijl traditionele fondsen vaak duur zijn. Bij ETFs beginnen de kosten vaak vanaf 0,15% op jaarbasis terwijl actief beheerde beleggingsfondsen tot wel 2% op jaarbasis kunnen doorbelasten.

De kosten die je maakt bij het beleggen, gaan van je rendement af. Wees je daarom bewust van de kosten die je maakt.

8. Beleg in producten die je begrijp

Warren Buffett, een van de rijkste personen ter wereld, is een meesterbelegger. Zijn advies is dat je alleen in bedrijven moet beleggen waarvan je begrijpt wat ze doen.

Alleen als je begrijpt wat een bedrijf echt doet om geld te verdienen, kan je een bewuste keuze maken of het een goede belegging is of niet.

Heb jij nog tips die ik gemist heb? Laat het weten in de opmerkingen.