Een budget voor inzicht in je financiën

Een budget brengt je inkomsten en uitgaven in kaart. Met een budget zie je hoe het geld binnenkomt en waar je je geld aan uitgeeft. Het budget stelt je in staat een plan te maken, b.v. hoe je financieel onafhankelijk gaat worden.

Door te budgetteren, krijg je beter inzicht in hoeveel geld je nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien, waar je kan besparen en wat je minimaal moet verdienen. Het budget is ook sturend, want je kan je werkelijke uitgaven en inkomsten vergelijken met wat je gebudgetteerd hebt.

Hoe stel je een budget op

Het opstellen van een budget is in de basis heel simpel. Volg de volgende stappen.

Stap 1 Vaste inkomsten

Tel alle vaste inkomsten per maand bij elkaar op. Dit is b.v. je salaris of uitkering, maar ook zaken als huurtoeslag, kinderbijslag, voorlopige teruggaaf of alimentatie kan je als inkomsten rekenen. Jaarlijkse vaste inkomsten (b.v. vakantiegeld) kan je door 12 delen om tot een bedrag per maand te komen.

Stap 2 Vaste uitgaven

Tel alle vaste uitgaven die je in een maand hebt bij elkaar op. Uitgaven die jaarlijks of per kwartaal gedaan worden, kan je delen door 12 of 4 om tot een bedrag per maand te komen.

Stap 3 Onvoorziene uitgaven en reserveringen

Voeg eventueel een kostenpost toe voor onvoorziene zaken of reserveringen. Denk aan reserveringen voor b.v. de vakantie of vervanging laptop.

Stap 4 Bereken saldo

Trek van de inkomsten alle uitgaven af. Het resultaat is wat je maandelijks overhoudt of (structureel) tekort komt.

Download budget template banner

Tools en programma’s om budget bij te houden

Er zijn verschillende tools beschikbaar om een budget op te stellen. Rekenprogramma’s zoals Excel of Google Sheets bieden bijvoorbeeld budget templates. Echter, het makkelijkst is misschien gewoon pen en papier. Een budget stel je immers eenmaal op en zal een tijdje meegaan zolang er wezenlijks niets verandert in je inkomen of uitgavenpatroon.

Budget uitrekenen aan tafel met rekenmachine

Je kan natuurlijk ook ingewikkeld doen en allerlei appjes of speciale budget software installeren. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander, omdat het veel makkelijker kan met bijvoorbeeld pen en papier. Daarnaast kosten sommige van die tools geld. Dat is doodzonde van je geld als er even goed gratis tools beschikbaar zijn. Mocht je Excel al op je computer hebben staan, dan is dat ook een goede optie evenals Google Sheets, wat tevens gratis is.

Gratis Budget Template in Excel

Om je op weg te helpen een maandelijks budget op te stellen, heb ik een Excel template opgezet die je kan invullen voor je eigen situatie. Het Excel bestand is in .xlsx formaat dus elk moderne versie van Excel zou dit bestand kunnen openen.

Ga naar de gratis budget template pagina om het te downloaden.

Download gratis budget template in excel banner

Voor opmerkingen of vragen of deze template, neem contact met mij op!