Consuminderen is een belangrijke pijler om snel(er) financieel onafhankelijk te worden. Consuminderen betekent minder onnodig consumeren. Het geld dat je bespaart, kan je investeren. Door te consuminderen kan je vermogen sneller groeien.

Materialisme kost je onnodig veel geld

Volle shopping cart winkelenDe westerse maatschappij is heel materialistisch ingesteld. Overal waar je kijkt, proberen bedrijven je wel iets aan te smeren. Bedrijven proberen je te doen geloven dat je huidige leven niet goed genoeg is. Pas als je hun producten koopt, ben je gelukkig.

Het vervelende is dat het gros van de mensen in die marketing verhalen van bedrijven trapt. Zonder al die materiële bezittingen denken sommige mensen er niet bij te horen of niet gelukkig te kunnen zijn.

De consumptiemaatschappij is mijns inziens te ver doorgeschoten. Mensen geven maar lukraak geld uit aan onzinnige dingen om maar een tijdelijke behoefte te bevredigen. En als de behoefte eventjes bevredigd is, slaat al snel de ontevredenheid weer toe en gaan mensen weer kopen.

In het ergste geval koop je alleen om te kopen. Niet omdat je die producten echt nodig hebt, maar puur om een onstilbare kooplust te bevredigen.

Je levensstijl bepaalt je uitgave niveau

Uiteraard moet je bepaalde uitgaven doen. Je moet immers eten en drinken om in leven te blijven. Een dak boven je hoofd met de mogelijkheid om te douchen, is ook fijn. Daar zal je ook kosten voor moeten maken. Dit zijn essentiële consumptiegoederen die je moet kopen om te kunnen leven.

Naast de essentiële goederen kan je legio andere consumptiegoederen kopen waarvan je je kan afvragen of die essentieel zijn. Ik noem ze voor het gemak ‘levensstijl’-uitgaven.

Iedereen heeft een andere manier van leven, een unieke levensstijl. Elke levensstijl komt met zijn eigen uitgavenpatroon.

De ene persoon leeft iets soberder en koopt alleen de essentiële dingen in het leven. Een ander persoon is misschien alleen gelukkig als hij of zij de duurste merken draagt, elke maand op vakantie gaat, de meest luxe auto rijdt, etc. Het zal geen verrassing zijn dat een luxere levensstijl meer kosten met zich meebrengt dan een soberdere levensstijl.

Winkelen shoppen voor mode

Meer geld overhouden door te consuminderen

Geld opzij zetten om te investeren kan heel makkelijk door te consuminderen. Consuminderen betekent minder (onnodig) consumeren.

Kijk eens kritisch naar je uitgavenpatroon. Koop je dingen die echt essentieel zijn om te leven? Zijn het dingen die je langdurig plezier bezorgen?

Elke euro die je niet uitgeeft, is een euro die je kan investeren. Alleen door te investeren, gaat geld voor je werken. Zolang je geld voor je werkt, groeit je vermogen. Het omgekeerde geldt ook: elke euro die je uitgeeft, betekent een onttrekking aan je vermogen. Je geld neemt niet toe, maar af.

Waar word je langdurig gelukkig van?

Betekent consuminderen dat je als een sloeber moet leven en alle luxe moet vermijden?

Elk persoon heeft zo zijn of haar eigen levensstijl met persoonlijke wensen en dromen. Ik kan niet stellen wat in absolute zin een acceptabele levensstijl is of wat voor luxe niveau je moet nastreven. Dat kan alleen jij bepalen. De een vindt een koffie bij de Starbucks een stukje geluk wat ze perse niet willen opgeven. De ander vindt het misschien juist complete geldverspilling.

Gelukkige lamp

Echter, aan het eind van de dag ben jij de enige persoon op deze hele wereld die bepaalt wat jij acceptabel vindt. Jij bent de enige die kan bepalen wat voor levensstijl jij wilt nastreven. Het voordeel daarvan is dat je zelf meteen actie kan ondernemen om je levensstijl aan te passen als het je tegenhoudt financieel onafhankelijk te worden.

Tips om te consuminderen

Persoonlijk probeer ik te consuminderen. Ik koop geen dingen die ik niet nodig heb. Daarnaast probeer ik enigszins zuinig te leven door weinig tot geen geld aan onnodige luxe uit te geven. Dat vergt in het begin enige zelfbeheersing. Maar hou langer je het consistent doet, des te meer het een gewoonte wordt. Het vergt dan weinig tot geen moeite meer.

Om te consuminderen, hou ik me aan de volgende leidraad. Bij elke uitgave stel ik mezelf twee vragen:

  1. Is dit een essentieel goed die ik moet hebben om te kunnen leven? Indien het antwoord ‘nee’ is dan stel ik de tweede vraag:
  2. Ga ik langdurig gelukkig worden als ik deze uitgave doe? Indien het antwoord op deze vraag ook ‘nee’ is dan vermijd ik de uitgave.

De eerste vraag spreekt voor zich. De tweede vraag stel ik om de volgende reden. Heel veel aankopen geven een tijdelijk geluksgevoel. Denk aan een nieuw kledingstuk, een latte macchiato caramel bij de Starbucks, een nieuwe telefoon, een ijsje van de Italiaan op een warme dag, etc. Het moment dat je het koopt, geniet je even van de aankoop. Maar na verloop van tijd is dat geluksgevoel weer verdwenen. Het geld voor die aankoop is echter ook permanent verdwenen.

De tweede vraag dwingt mij echt na te denken over het resultaat van mijn aankoop op de lange termijn. Ja, op dit moment gaat die aankoop me waarschijnlijk voor heel even blij maken. Maar is dat gevoel van blijdschap er later, bijvoorbeeld volgende week, nog steeds?

Hoe ouder je wordt hoe meer ervaringen je hebt. Als iemand van middelbare leeftijd weet ik inmiddels heel goed hoe lang een gevoel bleef hangen bij een bepaalde aankoop in het verleden. Op basis van die ervaring kan ik daarom goed inschatten of een bepaalde aankoop me een paar dagen later nog steeds dezelfde geluksgevoel als nu gaat geven of niet. Het antwoord is (helaas of gelukkig?) vaak teleurstellend: Nee, na een paar dagen zal het geluksgevoel van die aankoop allang weg zijn.

Materiële zaken leiden niet tot geluk

Mijn ervaring is dat spullen niet (langdurig) gelukkig maken. Bij het merendeel van de aankopen is het geluksgevoel tijdelijk. Vaak is het geluksgevoel na een paar dagen of zelfs uren al weg.

Mooie ervaringen daarentegen, zoals een romantisch dagje uit met een lief, een verre vakantie, een intiem etentje met je beste vrienden, blijven langer hangen dan aankopen. Spullen zijn leuk voor even. Paar minuten, paar dagen, heel misschien een paar weken. Echter, op de lange termijn, en vaak zelfs al op de korte termijn, zullen materiële zaken je niet gelukkig(er) maken.

Blij gezicht tijdens zonsondergang

Zodra ik ‘nee’ antwoord op de vraag ‘Gaat deze uitgave mij langdurig gelukkig maken?’ dan merk ik dat er een mentale last van mij afvalt omdat ik van logica hou. Dat maakt het makkelijker om onnodige uitgaven niet te doen. Consuminderen wordt daardoor een stuk makkelijker. Een euro niet uitgegeven, is een euro die je kan investeren. En investeren leidt tot rijkdom.

Heb jij nog tips om te consuminderen? Laat het me weten!