Stel dat je nu nog niet rijk bent en je hebt een gelimiteerd bedrag, bijvoorbeeld €100, om te investeren. Hoe kan je dat kleine bedrag het beste investeren?

Het geheim van rijk worden en blijven

Het belangrijkste verschil tussen de rijken en de niet-rijken is niet zozeer het verschil in vermogen tussen beide groepen. Het verschil is hoe rijke mensen hun geld gebruiken.

Rijke mensen laten namelijk hun geld voor zich werken zodat het geld nog meer geld oplevert. Dit doen ze door te investeren. Voor een rijk persoon is € 100 niet € 100 waard, maar een veelvoud daarvan. Die €100 wordt namelijk geïnvesteerd en levert een opbrengst op. De opbrengst wordt weer geïnvesteerd en dat blijft zich herhalen waardoor die €100 exponentieel groeit.

Geld investeren is dé manier om rijk te worden. Daarom investeren rijke mensen hun tijd en vooral hun geld om nog meer geld te verdienen. Alle opbrengsten worden geherinvesteerd waardoor er een rente-op-rente effect optreedt. Het geld gaat exponentieel groeien en de rijken worden nog rijker.

Waarom arme mensen arm blijven

Geen geld arme mensen

Niet-rijke mensen worden niet rijk omdat ze dezelfde €100 waarschijnlijk uitgeven in plaats van te investeren. Vaak geven niet-rijke mensen het ook nog eens uit aan iets onzinnigs om een tijdelijke behoefte te bevredigen.

In het geval waarin de gewone persoon besluit er iets nuttigs mee te doen, zet hij of zij het op een spaarrekening. Het resultaat na vele jaren? Die €100 is amper in waarde gestegen door de extreem lage rentevergoedingen op spaarrekeningen. En als je de inflatie meerekent, is die €100 eigenlijk in waarde afgenomen.

Daarom worden de rijken rijker en blijft de gewone man en vrouw eeuwig ploeteren voor een baas tot de pensioenleeftijd.

De reden dat mensen niet investeren

Als iedereen rijk kan worden net als de rijken, waarom investeert de gemiddelde persoon dan ook niet?

Beleggen, een vorm van investeren, brengt risico’s met zich mee. Het belangrijkste risico van beleggen is dat je geld kan verliezen. De angst om geld te verliezen, is een belangrijke reden waarom mensen besluiten niet te investeren. In plaats van beleggen, kiezen ze voor de veilige optie van sparen – als ze al geld opzij zetten.

Echter, de angst voor verliezen is ongegrond. Historisch gezien levert beleggen over de lange termijn gemiddeld rond de 7% rendement per jaar op.

Waarom zijn mensen dan toch bang om te investeren? De belangrijkste reden is het gebrek aan kennis. Doordat de gewone persoon onvoldoende kennis heeft over investeren, is hij of zij bang. Onbekendheid leidt automatisch tot een angstreactie.

Kennis leidt tot meer geld

Open boek in grasveld

Mensen die op eigen kracht rijk zijn geworden, hebben vaak een ding gemeen: ze blijven continue leren. De makkelijkste manier om te leren, is om te lezen. En dan bedoel ik niet onzin literatuur zoals de Privé of de Story. Rijke mensen lezen literatuur waarmee ze hun kennis kunnen vergroten.

De beroemde belegger Warren Buffet leest bijvoorbeeld van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Hij leest onder andere alles over bedrijven waarin hij mogelijk in wilt investeren. Door de kennis die hij opdoet, kan hij betere beslissingen nemen.

Ook andere rijke mensen zoals Bill Gates, Elon Musk, Oprah Winfrey, etc zijn fervente lezers. Ondanks hun drukke schema’s lezen ze toch tientallen boeken per jaar. Ze lezen niet omdat ze rijk zijn. Ze zijn rijk geworden ómdat ze veel lezen en daardoor hun kennis vergroot hebben.

Vergroot je kennis en word rijk

Geld opzij zetten en investeren

Wat is nu de beste investering die je kan doen? Investeer in de eerste plaats in jezelf door continue te leren vooral over financiële zaken. Geld verdienen is van essentieel belang in deze maatschappij om te (over)leven en daar bovenop leuke dingen te doen.

Leren hoe geld werkt en hoe je met geld nog meer geld verdienen, is essentiële kennis om rijk te worden.

Vergoot bijvoorbeeld je kennis en skills op je werk. Hoe meer kennis en skills je hebt, des te meer salaris je kan vragen. Meer salaris betekent meer geld om te investeren.

Leer meer over investeren en vergroot je financiële IQ. Hoe meer je over investeren leert, des te beter je kan investeren. En investeren zorgt er uiteindelijk voor dat je geld voor je gaat werken. Het ultieme doel is dat je geld zoveel geld verdient dat je niet meer hoeft te werken om geld te verdienen. Op dat moment ben je financieel onafhankelijk.

Kennis over investeren vergroten is de voornaamste reden dat ik deze website ben begonnen. Ik wil meer weten over succesvol investeren. Daarom lees ik veel over investeren. Die kennis deel ik zodat we hopelijk van elkaar kunnen leren. (Daarnaast vind ik het ook leuk om te schrijven en kennis te delen 🙂