Geld verliezen met beleggen

Om met de deur in huis te vallen: Het is mogelijk om al je geld te verliezen met beleggen.

Geld verliezen is het belangrijkste risico van beleggen. In het ergste geval kan je zelfs meer geld verliezen dan alleen je inleg. Echter, dat zal hoogstwaarschijnlijk alleen gebeuren als je echt dom bezig bent op de beurs.

Hoe verlies je geld met beleggen? Over het algemeen verlies je geld als de belegging die je gekocht hebt in waarde daalt. Strikt genomen heb je eigenlijk nog geen verlies als de waarde daalt. Je hebt pas verlies (of winst) als je een belegging daadwerkelijk verkoopt.

Voorbeeld: Waardeverlies

Stel je koopt een belegging voor €100 en in een jaar daalt de waarde van die belegging tot €75. Je geïnvesteerde bedrag van €100 is een jaar later slechts €75 waard. Je virtuele verlies is €25. Ik zeg met een reden ‘virtueel’. Want zolang je die investering niet verkoopt, heb je alleen een verlies op papier. Pas als je de belegging daadwerkelijk verkoopt voor €75 heb je een echt verlies geleden van €25.

Een bijkomend nadeel van koersdalingen is dat je mogelijk niet over je geld kan beschikken. Als de koersen dalen, is het niet slim je aandelen te verkopen. Immers, verkopen bij gedaalde koersen betekent verlies maken. Daarom kan je beter je investering laten staan en hopen dat de koersen weer gaan stijgen om het verlies teniet te doen. Het gevolg is wel dat je niet over je geld kan beschikken totdat de koersen weer gestegen zijn. Om die reden wordt aangeraden om te beleggen met geld wat je niet nodig zal hebben op de korte termijn.

Voorbeeld: Inleg verliezen

Stel nu dat diezelfde belegging weer een jaar later bestegen is tot €116. Je hebt dan een virtuele winst van €16 ten opzichte van je oorspronkelijke inleg van €100. Wederom is dit een resultaat op papier. Pas als je de belegging verkoopt, verzilver je de winst van €16.

Kan een investering ook tot €0 dalen? Ja, dat is dus mogelijk. Stel dat je tien aandelen hebt gekocht in bedrijf Company ABC tegen een koers van €80. Je totale investering in Company ABC is €800. Echter, een jaar later gaat Company ABC failliet. Je kan ervan uitgaan dat de koers van het aandeel flink gaat dalen en misschien zelfs de €0 gaat naderen. Als het bedrijf daadwerkelijk failliet gaat en er na de afwikkeling van het faillissement geen geld meer overblijft voor de aandeelhouders dan ben je je gehele inleg van €800 kwijt.

Hoe worden waardedalingen veroorzaakt?

Beleggen brengt risico’s met zich mee, omdat je serieus geld kan verliezen. Lees welke risico’s kunnen zorgen voor verliezen met beleggen.