Financiele vrijheid liggen op het strand

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Financieel onafhankelijk (FO) zijn betekent dat je niet meer hoeft te werken voor het geld. Je hebt voldoende passieve inkomsten om in je levensonderhoud te voorzien.

Passief inkomen is geld waar je niet voor hoeft te werken. Bij passieve inkomsten kan je denken aan rente op een spaarrekening, dividendopbrengsten uit beleggingen, huurinkomsten uit panden die je verhuurt, etc.

Stappenplan om financieel onafhankelijk te worden

Er is geen wondermiddel om financieel onafhankelijk te worden. Je hoeft er geen genie voor te zijn of ingewikkelde dingen te doen. Sterker nog, in principe kan iedereen financieel onafhankelijk worden. Echter, je moet er wel voor werken, een ijzeren discipline hebben en vooral veel geduld. Een manier om snel rijk te worden, bestaat vooralsnog niet.

De basis van financieel onafhankelijk worden, is:

  • Zoveel mogelijk verdienen
  • Zo min mogelijk uitgeven
  • Het verschil investeren in investeringen die geld uitkeren.

Je kan meteen starten door het volgende stappenplan te volgen.

Stap 1 De juiste mindset hebben

De belangrijkste stap is het hebben van de juiste mentale instelling, vooral met betrekking tot geld. Er is geen snelle manier om op eigen kracht financieel onafhankelijk te worden. Het pad naar financiële onafhankelijkheid vereist discipline en geduld.

Daarom moet je volledige focus hebben op het behalen van je doel. Het doel is financieel onafhankelijk worden. Hoe ga je dat bereiken?

Stap 2 Zet een doel

Zet een doel maak een plan

Zet eerst een concreet financieel doel voor jezelf. Pas je een doel hebt, kan je concrete stappen nemen om dat doel te behalen.

Iedereen heeft een andere levensstijl en zal ook andere doelen hebben. Wat wil jij bereiken? Wil je echt nooit meer werken? Wil je twee jaar de wereld rondreizen? Wil je vanaf een bepaalde leeftijd parttime werken?

Hoeveel vermogen heb je nodig om dat doel te bereiken?

Stap 3 Leer over financiële zaken

Verdiep je in financiële zaken. Rijke mensen zijn rijk geworden omdat ze weten hoe je met geld nog meer geld kan maken.

Die kennis en informatie kan jij ook opdoen. Deze website is onder andere opgezet om mensen meer over geld te leren. Daarnaast zijn er nog legio andere bronnen op het Internet te vinden.

Stap 4 Vergroot je inkomsten

Om later passief inkomen te hebben, moet je nu actief inkomen verwerven. Je moet met andere woorden arbeid verrichten en daar betaald voor krijgen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer geld je opzij kan zetten.

Je kan op verschillende manieren meer inkomen krijgen.

  • Word beter in je beroep zodat je meer salaris kan vragen.
  • Switch naar een beroep die meer betaald. Mocht je de kennis of ervaring niet hebben, vind dan manieren om die kennis en ervaring wel te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld legio mogelijkheden online om cursussen te volgen op elk vakgebied.
  • Start een eigen bedrijf. Van werken voor een baas word je zelden rijk. Een eigen bedrijf opzetten, biedt meer mogelijkheden een grote slag te slaan. Een eigen zaak runnen, moet je echter wel liggen.
  • Zorg voor neveninkomsten. Als je niet fulltime een eigen bedrijf wilt runnen, kan je een beetje bijklussen naast je reguliere baan.

Stap 5 Bespaar op je uitgaven

Leef onder je stand. De val waar veel mensen in vallen als ze meer gaan verdienen, is ook meer te gaan uitgeven. Het extra salaris leidt tot een luxere levensstijl met bijbehorend een hoger uitgavenpatroon.

Het mes snijdt aan twee kanten als je bezuinigd op je vaste lasten. Ten eerste houdt je meer geld over. Ten tweede hoef je minder vermogen om te bouwen, want je vaste laste zijn ook lager.

Lees hoe je met consuminderen en minimaliseren geld kan besparen.

Stap 6 Zet elke maand geld opzij

Zet elke maand zoveel mogelijk geld opzij. Het streven onder FO-volgers is 40-50% van het netto salaris opzij te zetten. Als dit teveel klinkt dan heb je genoeg werk te doen om dat wel te realiseren 🙂 Kijk naar stappen 4 en 5 hoe je dat kan realiseren.

Stap 7 Investeren

Een cruciaal onderdeel op weg naar financiële onafhankelijkheid is dat geld voor je gaat werken. De enige manier om dat te doen, is je geld te investeren in zaken die meer geld opleveren dan wat je ervoor betaald hebt.

Spaarrekeningen leveren helemaal niks op, dus dat is geen optie. Beleggen levert op de lange termijn nog steeds zeer goede resultaten. Om te starten met beleggen heb je ook weinig startkapitaal nodig. Iedereen kan beleggen. Je moet alleen wel weten wat je doet. Lees daarom stap 3 nog eens en neem actie je kennis over beleggen te vergroten. Je bent al op deze site dus je hebt al een goede start gemaakt 🙂