Leesvoer: De Rijkste Man van Babylon

De vijf wetten van geld verdienen

Het boek De rijkste man van Babylon (oorspronkelijke titel: The Richest Man in Babylon) van George S. Clason is een boek dat je gelezen moet hebben als je je financiën goed onder controle wilt hebben.

De Rijkste Man van Babylon is een klassieker onder mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven. Het boek legt op een heldere manier de basisprincipes uit om rijk te worden en rijk te blijven.

Eigenlijk zou dit boek in elk huishouden op tafel moeten liggen omdat het de basis legt voor solide persoonlijke financiën.

Klassiek boek over persoonlijke financiën

Hoewel het boek uit 1926 stamt, zijn de principes universeel toepasbaar en is het nog steeds relevant. Het boek vertelt het verhaal van een arme jongen die graag rijk wilt worden. Om rijk te worden, vraagt hij advies aan een rijk persoon, de rijkste man van oud Babylonië.

Deze rijke man neemt de jongeman onder zijn hoede en legt hem een paar universele principes van geld uit. Met vallen en opstaan volgt de jongeman uiteindelijk alle principes op en wordt daardoor zelf ook rijk.

Het boek bestaat in wezen uit twee delen. In het eerste deel worden zeven adviezen gegeven om rijk te worden. In het tweede deel worden vijf ‘wetten’ besproken die leiden tot rijkdom als je ze volgt. Tussen beide delen is redelijk wat overlap vandaar dat ik alleen de vijf wetten bespreek.

De vijf wetten van geld verdienen

De vijf wetten, oorspronkelijk The Five Laws of Gold genaamd, zijn een stappenplan om rijkdom te verwerven en te behouden. Volg deze stappen consequent over een langere periode en je zal rijk worden en blijven.

De vrij wetten van goud stapel goudstaven

1. Zet minstens 10% van je inkomen opzij

De eerste wet stelt dat je jezelf als eerste betaalt zodra je je salaris ontvangt.

Met je salaris betaal je normaal gesproken verschillende partijen voordat je ook maar een enkele cent aan jezelf spendeert.

De belastingdienst bijvoorbeeld wordt als eerste betaald van jouw inkomen middels de loonbelasting. Als je je woning huurt dan krijgt de huisbaas ook een deel van jouw salaris. Als je een woningbezitter bent dan spek je de kas van de bank.

Zo gaat het door met allerlei rekeningen die betaald worden. Het geld wat jij verdient, is eigenlijk inkomen voor andere partijen zoals de belastingdienst, banken, energiemaatschappijen, supermarkt, etc.

Is het niet eerlijker dat het geld waar jij zo hard voor gewerkt hebt ook daadwerkelijk als eerste voor jou is? Daarom stelt de eerste wet dat je jezelf als eerste betaalt. Het moment dat je salaris gestort wordt, betaal je niet je rekeningen als eerste, maar betaal je jezelf eerst.

Betaal jezelf eerst met het geld dat je verdient

Je betaalt minstens 10% van je inkomen aan jezelf uit door dit opzij te zetten. Doe dit consequent. Dit is de belangrijkste stap om te starten vermogen op te bouwen.

2. Investeer je geld

Het geld dat je aan jezelf betaalt, moet je meteen aan het werk zetten. Geld moet meer geld verdienen. Dat kan door het geld te investeren.

Geld op de bank zetten of in een oude sok zetten, levert niks op. Je creëert er geen inkomen mee. Investeringen creëren wel inkomen. Zet daarom je geld aan het werk door het te investeren.

3. Zoek een wijze mentor

De derde wet stelt dat je een mentor moet zoeken die je kan helpen het geld verstandig te investeren.

Geld mentor

Mentor moet je mijns inziens niet al te letterlijk nemen. Waar het bij dit punt met name om gaat, is dat je je kennis vergroot over investeren. Win advies in van bronnen die weten waar ze het over hebben.

Dankzij bronnen als het internet en openbare bibliotheken kan je zelf al heel veel informatie vinden om verstandig te investeren.

4. Investeer in zaken die je begrijpt

De vierde wet hangt samen met de derde wet. De makkelijkste manier om geld te verliezen, is om te investeren in zaken die je niet begrijpt.

Leer daarom meer over de zaken waarin je wilt investeren. Investeer alleen in zaken die je begrijpt. Alleen op deze manier kan je een gedegen oordeel vellen of iets wel of niet een goede investering is.

5. Wees realistisch

De vijfde wet komt erop neer dat als iets te mooi is om waar te zijn, dat het dat dan ook is.

Rijk worden is in principe voor iedereen weggelegd die ervoor wilt werken en het geduld ervoor heeft. Snel rijk worden, behoort voor de meeste mensen niet tot de mogelijkheden. Wees daarom realistisch en investeer verstandig voor de lange termijn.

Wees sceptisch over investeringen die gouden bergen beloven in relatief korte perioden. Wees ook realistisch over de groei van je vermogen en het rendement erop. Normaal gesproken zal het opbouwen enige tijd. Heb daar het geduld voor.

Conclusie

Het boek De rijkste man van Babylon geeft geen concrete adviezen hoe je precies moet investeren. Beschouw het vooral als een filosofie over persoonlijke financiën. Een heel makkelijk te begrijpen filosofie overigens, die ook in praktische zin makkelijk te implementeren is.

Zet consequent minimaal 10% van je inkomen maandelijks opzij zet en investeer dit verstandig. Je vermogen zal op een gegeven moment exponentieel groeien en passieve inkomsten opleveren.

In dit artikel heb ik links naar externe websites opgenomen om het boek te kopen, indien je geïnteresseerd bent. Dit zijn affiliate links. Met een aankoop via een van deze affiliate links steun je deze website een beetje.