Overzicht van populaire beleggingen
De meest populaire vormen van beleggingen zijn:
- Cash (b.v. spaarrekening)
- Aandelen
- Derivaten (b.v. opties, sprinters, turbo’s)
- Beleggingsfondsen en ETF’s
- Leningen en obligaties
- Vastgoed
- Edelmetaal en Grondstoffen (b.v. goud en olie)
- Vreemde valuta
- Digitale munten (b.v. Bitcoin)
- CFD’s
Beleggen in Cash
Cash is geld dat je op een rekening zet waar je direct over kan beschikken, maar wel een rentevergoeding over krijgt zoals bijvoorbeeld een direct opneembare spaarrekening. Vanwege de extreem lage rente is cash aanhouden niet het best renderende product om in te beleggen. Echter, wil je snel over je geld kunnen beschikken dan is een spaarrekening wel het veiligste. Lees meer Waarom je NIET moet sparen.
Beleggen in Aandelen
Aandelen zijn ongetwijfeld een van de bekendste financiële producten om in te beleggen. Door een aandeel te kopen, ben je voor een (heel klein) deel eigenaar van een onderneming.
Voor het gemak praat ik alleen over aandelen die publiekelijk verhandeld worden op beurzen. Deze aandelen kan je makkelijk via je bank of broker kopen.
Als het goed gaat met een bedrijf zal er meer vraag zijn naar de aandelen van dat bedrijf. De koers van het aandeel zal stijgen waardoor je aandeel meer waard wordt dan wat je ervoor betaald hebt. Een deel van de ondernemingen keert tevens de winst uit aan de eigenaren. Dat heet dividend en genereert dus periodiek een bron van inkomsten.
Het grootste risico van aandelen is dat de koers kan dalen. In het ergste geval kan een bedrijf failliet gaan waardoor je zelfs je geld kwijt kan raken. Lees meer over de Risico’s van beleggen.
Beleggen in Derivaten
Derivaten zijn afgeleide producten van andere financiële producten zoals aandelen of een index. In een aparte post zal ik in meer detail in gaan op derivaten. De waarde van een derivaat is afhankelijk van de waarde van het financiële product waarop het gebaseerd is.
Een van de populairste derivaten is een optie. Met opties speculeer je op een koersstijging of daling van het aandeel of index waarop gebaseerd is. De waarde van een optie is altijd afhankelijk van de waarde van het aandeel of de index waarop het gebaseerd is.
Derivaten zijn populair omdat je met een kleine inleg grote winsten kan behalen. De keerzijde is dat je met derivaten ook grote bedragen kan verliezen, zelfs meer dan je inleg.
Derivaten kunnen complex zijn en veel risico met zich meebrengen wat ze ongeschikt maakt om direct mee te beginnen als startende belegger. Echter, als je meer bekend raakt met derivaten zal je zien dat ze ook een uitstekend middel kunnen zijn om risico’s mee af te dekken.
Beleggingsfondsen en ETF’s
Een van de risico’s van beleggen is dat de koers van een enkel aandeel kan dalen. Daarom wordt aangeraden om zoveel mogelijk verschillende aandelen bekopen en daarmee je portfolio zoveel mogelijk te spreiden. Een beleggingsfonds is een verzameling aandelen die samengesteld is en beheerd wordt door een fondsmanager. Er zijn duizenden beleggingsfondsen allemaal met een eigen thema.
Het grootste voordeel van beleggingsfondsen is dat je op een makkelijke manier in een keer in verschillende aandelen kan beleggen. Aangezien je kan kiezen uit duizenden fondsen kan je zelf selecteren welk thema je wilt. Er zijn bijvoorbeeld fondsen die op duurzaamheid focussen, op een bepaalde sector zoals tech of finance, op een bepaalde regio zoals Europa of snelopkomende markten, etc.
Het grootste nadeel van beleggingsfondsen zijn de kosten. Een beleggingsfonds wordt immers beheerd door een fondsmanager en zijn salaris moet betaald worden. Daarnaast kost het aan- en verkopen van de aandelen ook geld. Beleggingsfondsen worden daarom ook wel actief beheerde fondsen genoemd omdat een fondsmanager het fonds actief beheerd.
Een alternatief voor een actief beheerde fonds zijn de passieve fondsen, ook wel ETF’s genoemd. Zoals de naam al aangeeft, wordt een ETF niet actief beheerd. Een ETF is een ‘domme’ fonds in de zin dat het een index volgt en deze een-op-een kopieert. Daar is weinig denkwerk bij nodig, dat is immers al gedaan door de index die het volgt. Enige moment dat een ETF verandert qua samenstelling is als de index die gevolgd wordt ook verandert van samenstelling.
Het grootste voordeel van een ETF is dan ook de relatief lagere kosten dan een actief beheerde beleggingsfonds. Immers, er is geen fondsmanager die het fonds actief beheert en ook het aantal aan- en verkopen van aandelen is miniem.
Beleggen in Leningen en Obligaties
Een obligatie is een duur woord voor een lening. Overheden en bedrijven lenen geld en doen dat soms in de vorm van een obligatie. Deze leningen zijn verhandelbaar wat betekent dat je een deel van de lening kan verstrekken en niet het hele bedrag. Je krijgt daar rente voor terug en aan het eind van de looptijd wordt de obligatielening ook terugbetaald.
De waarde van de obligatie zelf kan veranderen. Als een nieuwe obligatie wordt uitgegeven met een hogere rente dan daalt de waarde van oudere obligaties die een lagere rente uitkeren. Andersom is werkt het ook.
Ondanks de mogelijke waardeverandering worden obligaties veiliger dan aandelen beoordeeld, zeker obligaties aan overheden zoals onze eigen overheid. Echter, solide obligaties leveren momenteel bar weinig op. De Nederlandse overheid bijvoorbeeld kan obligaties uitgeven met een negatieve rente. De rente staat met andere woorden zo extreem laag dat je geld moet toeleggen om het aan de Nederlandse overheid te mogen lening. Hoe compleet gestoord is dat?
De meeste financiële adviseurs raden aan om een deel in obligaties en een deel in aandelen te beleggen afhankelijk van je risicoprofiel. Persoonlijk laat ik obligaties helemaal links liggen omdat het bijna niks oplevert.
Beleggen in Vastgoed
Je kan vastgoed kopen en dit verhuren. De huur levert direct inkomsten op en de panden stijgen in de regel ook in waarde. Vastgoed is een populaire beleggingsvorm vanwege het stabiele inkomen. Indien je zelf panden wilt kopen en verhuren dan moet je wel over kapitaal beschikken.
Een alternatief is beleggen in vastgoedfondsen. In dit geval heb je niet veel geld nodig en kan je starten met een kleine inleg. Tevens hoef je je niet druk te maken om al het gedoe rondom het verhuren van je pand.
Beleggen in Edelmetaal en Grondstoffen
Bij grondstoffen kan je denken aan populaire vormen zoals olie. Dergelijke populaire grondstoffen hoef je niet eens fysiek te bezitten aangezien er financiële producten te verkrijgen zijn die in deze grondstoffen handelen. Wel zo handig als je bijvoorbeeld in olie wilt handelen, maar er weinig voor voelt om een vat ruwe olie in je schuur te bewaren.
Goud en zilver zijn ook populaire producten om in te beleggen, helemaal in onzekere tijden. Goud staat bekend als een schaarse goed die redelijk prijsvast is. Als de onzekerheid toeslaat op de financiele markten dan nemen veel beleggers hun toevlucht dat goud waardoor de waarde stijgt.
Ondanks de populariteit als belegging zie ik persoonlijk de waarde van beleggen in grondstoffen zoals goud of olie niet. Het grootste nadeel van beleggen in grondstoffen is dat er gedurende het bezit geen enkele kasstroom wordt gegenereerd. Je krijgt bijvoorbeeld geen enkele rente of dividend op je goudbezit. Het enige waar je op hoopt, is dat de waarde gaat stijgen – en dat is niet gegarandeerd. Net zo min als dat de waarde altijd hoog zal blijven nadat het gestegen is.
Beleggen in Valuta
Je kan beleggen in andere valuta’s zoals de US dollar of Britse ponden. De koersen van andere munteenheden ten opzichte van elkaar verandert continue. Zo is dezelfde munt, bijvoorbeeld de US dollar, op het ene moment iets meer waard dan weer iets minder waard ten opzichte van bijvoorbeeld de euro.
Op die koersveranderingen kan je speculeren. Je koopt voor een bepaald bedrag een valuta voor de op dat moment geldende wisselkoers en hoopt het later tegen een gunstigere wisselkoers weer om te kunnen ruilen.
Hoewel de koers van een munt wel degelijk gebaseerd is op een aantal economische factoren, vind ik het nog steeds meer speculeren dan beleggen. Tevens krijg je geen inkomsten over het geld dat je in een andere valuta heb geïnvesteerd, tenzij je het op een spaarrekening hebt gezet.
Beleggen in Bitcoins en andere digitale munten
Beleggen in digitale munten zoals de Bitcoin schaar ik in de categorie speculeren. Er is geen onderliggende waarde, je krijgt geen dividend of iets dergelijks en het is maar wat een gek ervoor wilt geven. Uiteraard fluctueert de koers continue en soms zelfs met grote verschillen. Als je goed gokt, kan je er dus wel geld mee verdienen. Het blijft echter gokkenden niet investeren voor de langere termijn.
Beleggen in CFD’s
Uit onderzoek blijkt dat 75% van de consumenten geld verliest met CFD’s. Ook voor dit type ‘belegging’ geldt: het is uiterst speculatief en heeft weinig met investeren te maken. Als je goed gokt, kan je er geld mee verdienen. Echter, ook hier geldt: Het blijft gokken.