Ervaringen met beleggen via DEGIRO

Al een paar jaar beleg ik via DEGIRO. Ooit ben ik begonnen te beleggen via mijn huisbank ABN AMRO. Echter, de kosten bij ABN AMRO waren in het verleden absurd hoog. Het platform van ABN AMRO was (en is) tevens abominabel slecht.

Daarom ben ik een paar jaar geleden gaan kijken naar alternatieven toen ik weer actiever ging beleggen. Er waren toentertijd verschillende gespecialiseerde brokers zoals Binck, Lynx en dus ook DEGIRO.

DEGIRO is een broker die zich vooral profileert met lage tarieven. In het algemeen geldt: hoe lager de kosten van beleggen des te meer winst je maakt met je beleggingen.

In de praktijk blijkt DEGIRO ook een van de goedkoopste brokers te zijn. Gaan de lage kosten echter ten koste van de dienstverlening? Hieronder mijn persoonlijke ervaringen met DEGIRO als broker.

Bij keuze voor een broker let ik met name op:

 • De kosten
 • Gebruikersgemak. Denk aan zaken als hoe makkelijk kan ik producten vinden, kopen en verkopen?
 • Veiligheid: Is mijn geld wel veilig bij ze?

Over DEGIRO

DEGIRO is een broker die in meer dan 18 landen actief is. Als particulier kan je via DEGIRO verschillende beleggingsproducten kopen en verkopen. Via DEGIRO kan je helemaal zelfstandig beleggingen op diverse beurzen zelf kopen en verkopen.

Bijna elk denkbaar beleggingsproduct wordt door de DEGIRO aangeboden. Hier vallen sowieso de populairste categorieën als aandelen, aandelenfondsen, ETF’s en opties onder. Daarnaast kan je in op een groot aantal beurzen handelen waardoor je niet alleen op de Nederlandse beurs hoeft te beleggen. Op hun product pagina kan je zien waar je allemaal in kan handelen op hun platform en op welke beurzen.

Begin 2020 is DEGIRO overgenomen door Flatex. Voorlopig heeft dat nog niet tot veranderingen geleid in de dienstverlening van DEGIRO, anders dan dat je tegenwoordig een bankrekening bij Flatex krijgt om je geld op te storen. Later daar meer over.

Aanmelden bij DEGIRO

In 2017 heb ik me aangemeld bij DEGIRO. Mogelijk dat het aanmeldproces in de tussentijd aangepast is. Aangezien DEGIRO een financiële dienstverlener is, moet zij aan strenge wettelijke vereisten voldoen. Voor het aanmeldproces betekent het dat DEGIRO persoonlijke informatie van je nodig heeft zoals een kopie van je legitimatie en je mobiele telefoonnummer.

Tijdens het aanmelden moet je ook akkoord gaan met verschillende voorwaarden en de bekende kleine letters. Aangezien het om geldzaken gaat, raad ik aan deze daadwerkelijk door te lezen. Het aanmeldproces kan daarom wat tijd in beslag nemen. Verwacht daarom niet dat je in 5 minuten klaar bent.

Standaard profiel vs Custody profiel

Bij de aanmelding kan je kiezen tussen een Standaard account of een Custody account. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat je iets meer betaalt bij een Custody account dan bij een Standaard account, maar dat DEGIRO je aandelen dan niet uitleent.

Bij een Normaal account leent DEGIRO je aandelen uit om op die manier extra geld te verdienen, wat overigens vrij gangbaar is bij brokers. DEGIRO is daar m.a.w. niet uniek in. Persoonlijk vind ik dit niet echt een nadeel, immers andere brokers doen het ook en DEGIRO moet toch ook geld verdienen om in leven te blijven.

Er schuilt dus wel een heel klein risico dat je je aandelen kwijt kan raken als degene aan wie ze uitgeleend zijn, deze niet meer terug kan betalen. DEGIRO heeft hier uiteraard maatregelen voor getroffen zodat het risico miniem is. Echter, er is altijd een klein risico.

Als je dit risico echt wilt uitsluiten dan kan je dus kiezen voor een Custody account. Je betaalt dan iets meer aan kosten én je kan in minder producten handelen. Voor een volledig kostenoverzicht zie dit tarievenoverzicht.

De meest in oog springende kosten zijn de kosten bij dividenduitkering. Bij een Standaard profiel wordt dividend gratis uitbetaald. Bij een Custody profiel betaal je €1 + 3% van de dividendwaarde per dividenduitbetaling. Vanwege de extra kosten en het geringe risico van aandelenuitleen heb ik voor een Standaard account gekozen.

Is je geld veilig bij DEGIRO?

Zie ook: https://www.degiro.nl/over-degiro/veilig-vertrouwd.html

Er is één kenmerk van DEGIRO die je moet absoluut weten: DEGIRO is geen bank, maar een beleggingsonderneming. Dit heeft een paar consequenties.

Bankrekening via Flatex

Ten eerste, omdat DEGIRO geen bank is, mag zij geen geld van klanten op de balans aan houden of gebruiken voor eigen investeringen. Dit betekent dat geld die je overmaakt naar je DEGIRO rekening niet op een soort bankrekening bij DEGIRO wordt gestald.

Het geld dat je stort bij DEGIRO wordt direct in een zogenaamde geldmarktfonds geïnvesteerd. Dit is een (liquide) beleggingsfonds. De waarde van dit fonds kan fluctueren, net zoals dat bij iedere andere belegging het geval is. Echter, tot een bedrag van €2500 compenseert DEGIRO eventuele verliezen. Bedragen boven de €2500 worden sinds november 2019 niet (meer) gecompenseerd. Koop daarom meteen beleggingen van je gestorte geld in plaats van het als cash bij DEGIRO te laten staan.

Overigens, hoewel je technisch gezien eigenlijk dus geen geld aanhoudt bij DEGIRO, werkt het in de praktijk wel alsof je gewoon een bankrekening bij DEGIRO hebt. Je hebt immers direct beschikking over bedragen die in dat fonds zijn geïnvesteerd.

Aangezien DEGIRO deel uitmaakt van Flatex, wordt het geld dat je stort aan DEGIRO gestald op een bankrekening van de Duitse onderneming Flatex. Flatex valt onder het depositogarantiestelsel, waardoor het geld op je Flatex rekening tot €100.00 gegarandeerd is. Echter, de reden dat je een broker wilt hebben, is omdat je zo min mogelijk geld op een bankrekening wilt hebben. Dus hoe relevant zo’n garantieregeling is, is ook maar relatief.

Geen depositogarantiestelsel wel beleggerscompensatiestelsel

Omdat de DEGIRO geen bank is, valt het niet onder het depositogarantiestelsel. Echter, DEGIRO is een vergunning houdende beleggingsonderneming. Daarmee valt DEGIRO onder het beleggerscompensatiestelsel, zie ook het regeling op de site van de DNB. In het geval DEGIRO failliet gaat, wordt je gecompenseerd tot een maximaal bedrag van €20.000.

Apart bewaarbedrijf

Overigens, al je beleggingen worden bij een apart bewaarbedrijf gestald. Brokers in Nederland zijn verplicht om beleggingen via een apart bewaarbedrijf te bewaren. Dit biedt extra zekerheid voor consumenten. Want mocht DEGIRO failliet gaan, dan vallen de beleggingen niet onder de inboedel van DEGIRO maar blijven ze van jou.

Tenslotte staat DEGIRO onder toezicht van de AFM én heeft een vergunning om op te treden als beleggingsonderneming.

Geld overmaken

Om te beleggen heb je uiteraard geld nodig. Bij je aanmelding koppel je een bankrekening aan je account bij DEGIRO. Je kan alleen één bankrekening koppelen, niet meerdere. Een spaarrekening kan je niet koppelen. Bij het aanmaken van een account bij DEGIRO krijg je automatisch een bankrekening bij Flatex.

Is je bankrekening eenmaal gekoppeld dan je meteen geld overmaken, wat gestort zal worden op je Flatex rekening. Vanuit DEGIRO geef je aan welk bedrag je wilt overmaken. Hiervoor is een duidelijk knop zichtbaar op de website genaamd ‘Geld in- & uitboeken’. In de app moet je eerst naar het menu waar deze knop ook meteen te vinden is.

Je kan op twee manieren geld overboeken:

 1. Betaling via iDEAL
 2. Handmatig overmaken

Bij overboeking via iDEAL staat het geld meteen op de rekening. Hierdoor kan je meteen handelen met je geld. Als je kiest voor overboeking dan moet je 1 à 2 dagen wachten voordat het geld op de rekening staat bij Flatex en beschikbaar is bij DEGIRO.

De snelheid, i.e. direct bij betaling via iDEAL, waarmee geld op de rekening bij DEGIRO staat is een duidelijk voordeel wat mij betreft.

Handelen via website en app

Handelen kan je bij DEGIRO zowel via een website als via een mobiele app doen.

Inloggen op de website is simpel. Je hebt alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om in te loggen op je account. De website werkt wat mij betreft vrij intuïtief.

De app is beschikbaar voor zowel iPhones als Android toestellen. Met app kan je net zo makkelijk handelen als via de website. Ook hier geldt dat de app vrij intuïtief werkt.

Handelen via DEGIRO

DEGIRO is een broker en dat is te zien in het platform, zeker als je alleen de omgeving van je eigen bank gewend bent. Het handelen via DEGIRO is heel intuitief. In een aparte post zal ik in detail ingaan hoe je precies aandelen koopt en verkoopt.

Voor nu is het handig om te weten dat je alle producten heel makkelijk kan vinden via de zoekfunctie. Je kan zoeken op de naam van een aandeel, b.v. Apple, of o.b.v. de ISIN code.

Als je inlogt op de website zie je direct een overzicht van de koersen van de belangrijkste markten.

Onder het tab portefeuille zie je je portefeuille. Hier is o.a. te zien:

 • GAK: De gemiddelde prijs waar je de aandelen, fondsen of ETF’s voor hebt gekocht
 • Het virtuele verlies/winst, m.a.w. wat is het waardeverschil tussen de huidige koers en je GAK
 • De gerealiseerde winst, m.a.w. welke winst heb je al uitgekeerd gekregen b.v. in de vorm van ontvangen dividend

Bovenstaande klinkt misschien logisch, maar het heeft jaren geduurd voordat b.v. ABN AMRO dit in haar platform had opgenomen. De GAK ontbreekt b.v. nog steeds.

Het handelen werkt heel intuitief. Zoeken op een product kan via het zoekveld.

Gratis beleggen bij DEGIRO: Kernselectie

Wat me vooral over de streep trok bij DEGIRO te beleggen, is de zogenaamde Kernselectie die DEGIRO aanbiedt. De Kernselectie is een lijst van ETF’s die je eenmaal per maand gratis kan aan- en verkopen via DEGIRO. De volledige lijst kan je hier bekijken.

Voordelen van DEGIRO

In vergelijking met andere brokers heeft DEGIRO een paar duidelijke voordelen voor mij.

Lage kosten

Het grootste voordeel van DEGIRO zijn de lage kosten. Dit uit zich in:

 • Het openen van een rekening is gratis. Ook voor het hebben van je beleggersrekening zijn er verder geen kosten aan verbonden.
 • Als je daadwerkelijk gaat beleggen, wat de bedoeling is neem ik aan, dan betaal je alleen €2,50 per jaar per aangesloten beurs. Stel dat je alleen via de Amsterdamse beurs wil beleggen dan betaal je dus alleen €2,50 per jaar
 • Lage fees per transactie. Bijna alle brokers rekenen commissiekosten per transactie. DEGIRO rekent een van de lagere tarieven hiervoor.
 • Fondsen uit de Kernselectie zijn gratis te verhandelen

Geld is direct beschikbaar na overboeking

Geld dat je overboekt naar DEGIRO via iDEAL staat meteen op je beleggersrekening bij DEGIRO. Je kan dus meteen handelen met je geld.

Grote selectie beurzen en producten

Je kan in bijna alle aandelen in volwassen markten als Europa, de VS en Azië beleggen alsook in verscheidene beleggingsfondsen, ETF’s en exotische producten als opties en futures.

Realtime koersoverzichten

Bij de meeste beurzen krijg je realtime koersoverzichten, vaak zelfs gratis.

Nadelen van DEGIRO

Zijn er dan echt geen nadelen bij DEGIRO? Onderstaande zijn de punten die voor verbetering vatbaar zijn naar mijn idee.

Geen DRIP

DRIP staat voor Dividend Reinvestment Plan. Dit is de mogelijkheid om het ontvangen dividend rechtstreeks te beleggen in nieuwe aandelen, als de uitkerende bedrijf dit aanbiedt. In Nederland bieden bijvoorbeeld AEGON en Shell dit aan.

De broker moet dit wel ondersteunen. Het voordeel van DRIP is dat je over het algemeen lagere kosten betaalt voor de aankoop van additionele aandelen van het uitgekeerde dividend.

DEGIRO biedt naar mijn weten niet de mogelijkheid van DRIP aan. Uitgekeerde dividenden moet je dus zelf herbeleggen met de bijbehorende normale transactiekosten.

DEGIRO valt niet onder garantiedepositostelsel

Omdat DEGIRO geen bank is, valt zij niet onder het garantiedepositostelsel. Je geld is daarom alleen tot een bedrag van €20.000,- gegarandeerd door de overheid mocht DEGIRO failliet gaan.

Beleggen voor financiele onafhankelijkheid

Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat investeren in een wereldwijde index een hoger rendement oplevert dan beleggen in aandelen van individuele bedrijven. Wil je op de lange termijn een zo hoog mogelijk rendement, dan kan je beste periodiek inleggen in een indexfonds met een zo breed mogelijke spreiding.

Ik ben een ‘domme’, niet een heel actieve belegger. Met andere woorden, ik koop slechts enkele ETFs volgens een vast schema. Individuele aandelen koop ik in principe niet meer.

Een van de interessantere fondsen in de Kernselectie is in dat opzicht het fonds Vanguard AW wat een index fonds is die meer dan 2000 bedrijven over de hele wereld bevat.

Conclusie

Persoonlijk gebruik ik vooral DEGIRO voor al mijn beleggingen. Het handelen werkt simpel, geld staat op de rekening, kosten zijn laag en vooral de kernselectie zijn de belangrijkste redenen om voor DEGIRO te kiezen.

Wil je ook beleggen via DEGIRO? Open dan nu een rekening bij DEGIRO.

Disclaimer: Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee. In dit artikel zijn affiliate links opgenomen. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding krijg als je je inschrijft bij DEGIRO. Op deze manier support je deze website een beetje. De beschreven ervaring staat echter los van deze vergoeding.