Bezint eer ge begint met beleggen

Voordat je begint met beleggen, is het raadzaam je eerst te verdiepen in de belangrijkste basisinformatie over beleggen. Met andere woorden wat is beleggen, wat is het risico, waar kan je in beleggen en hoe kan je geld verdienen en verliezen met beleggen.

Voor de echte starters heb ik daarom een lijst met basisinformatie over beleggen opgesteld. Lees die hier.

Ken je de basis al van beleggen en wil je nu weten hoe je in de praktijk kan beleggen, lees dan verder.

Hoe werkt beleggen?

In de praktijk betekent beleggen dat je financiële producten zoals aandelen, fondsen en/of ETFs gaat kopen en verkopen. Gemakshalve neem ik aandelen als voorbeeld, maar de uitleg geldt ook voor fondsen en ETFs.

Starten met beleggen aandelenmarkt

Weet je niet (meer) wat aandelen, fondsen of ETFs zijn? Lees het artikel: waarin kan je beleggen.

Als belegger ben je als het ware een handelaar.

Vergelijk het met een groenteboer op de markt. De groenteboer probeert kwalitatief goede groenten en fruit tegen een zo laag mogelijke prijs in te kopen. Deze verkoopt hij weer tegen een hogere prijs op de markt. Hoe lager de inkoopprijs des te hoger de potentiële winst. Hoe hoger de verkoopprijs des te hoger de potentiële winst.

Beleggen is in feite handelen. Idealiter koop je laag en verkoop je hoog. Beleggers proberen een goed aandeel tegen een gunstige prijs te kopen. En je hoopt dat het aandeel meer geld gaat opleveren dan wat je ervoor betaald hebt.

Wat is een ‘goed’ aandeel? Een aandeel waarvan je verwacht dat deze in de toekomst meer waarde zal opleveren dan wat je ervoor betaald hebt. Die waarde kan zijn dividenduitkeringen en/of stijging van de koers van het aandeel. Lees eventueel het artikel Hoe verdien je geld met beleggen.

Hoe start je met beleggen

Zoals gezegd, is beleggen handelen in financiële producten als aandelen, fondsen en ETFs. In het algemeen geldt dat je voor handelen alleen twee zaken nodig hebt, namelijk geld en een markt.

Het geld heb je uiteraard nodig om producten mee te kunnen kopen. De markt is de locatie of platform waar je kan handelen in de producten die je wilt.

Voor beleggen geldt hetzelfde. Met andere woorden, je hebt geld nodig en een markt waar je de aandelen, fondsen en ETFs kan kopen.

In principe heb je daarom alleen twee dingen nodig om te kunnen starten met beleggen, namelijk:

  1. Geld
  2. Toegang tot de aandelenmarkt

Geld als eerste voorwaarde om te beleggen

Geld is de eerste voorwaarde om te kunnen beleggen. Gemakshalve laat ik buiten beschouwing dat je ook geld kan lenen of andere exotische trucjes kan uithalen om te beleggen, maar dat gaat te ver voor de beginnende belegger.

Geld euro biljetten

Met beleggen koop je aandelen, fondsen en/of ETFs. Voordat je kan beleggen, heb je dus geld nodig om beleggingen mee te kunnen kopen. Zonder geld kan je geen beleggingen kopen.

Beleg met geld dat je kan missen

Maar let op! Niet elke euro die je hebt, is geschikt om mee te beleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je belegging kan minder waard worden of je kan je inleg zelfs helemaal verliezen. Lees meer over de risico’s van beleggen indien je het vergeten bent.

Over het algemeen wordt aangeraden om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kan missen. Met andere woorden, geld dat je bijvoorbeeld als buffer aanhoudt voor onverwachte uitgaven kan je beter niet gebruiken om mee te beleggen.

Als vuistregel kan je aanhouden: geld dat je verwacht de komende tien jaar nodig te hebben voor een uitgave, is niet geschikt om mee te beleggen. Al het geld wat je verwacht de komende tien jaar niet nodig te hebben, kan je mee beleggen.

Waarom zo’n lange termijn? Beleggen doe je voor de lange termijn. De beurs fluctueert teveel op de korte termijn. Dat kan naar boven (winst) maar ook naar beneden (verlies) Die lange termijn heb je nodig om eventuele verliezen te compenseren. Dat is de enige manier om gemiddeld genomen winst te maken op beleggingen.

Broker kiezen om te beleggen

Beleggingen zoals aandelen, fondsen en ETFs zijn financiële producten. Deze financiële producten worden aangeboden op aandelenmarkten, ook wel bekend als aandelenbeurzen of simpelweg beurzen.

Echter, als particulier mag je zelf niet direct handelen op een beurs. Handelen op de aandelenbeurzen moet je altijd via een zogenaamde broker doen. Een broker is een tussenpersoon.

Een broker betekent beurshandelaar. De broker handelt voor jou op de aandelenbeurzen. Deze tussenpersoon heb je nodig om voor jou aankopen en verkopen op de beurs te doen. Een andere manier is er niet.

Voordat je kan beleggen, moet je dus een broker kiezen. Vergelijk het met je internetaanbieder. Wil je het internet op? Dan moet je eerst internet aan laten sluiten via een leverancier zoals Ziggo, KPN, XS4all, etc

Wil je weten welke broker je moet kiezen? Lees dan mijn post over hoe kies je een geschikte broker.

Beleggen: Starten met kopen en verkopen op de beurs

Zodra je geld hebt om te beleggen en je hebt een broker kan je in principe meteen met beleggen.

Voordat je begint lukraak aandelen te kopen en te verkopen, is het raadzaam eerst nog wat kennis te vergaren over de volgende onderwerpen.

  • Hoe koop en verkoop je aandelen, fondsen en ETFs via een broker
  • Productinformatie over aandelen, fondsen en ETFs
  • Tips voor succesvol beleggen
  • Hoe beleg je om financieel onafhankelijk te worden