De bekende Benjamin Graham – hét voorbeeld van Warren Buffet – is één van de grondleggers van de methode van value investing, ook wel waarde beleggen genoemd.

Waarde beleggen draait om de intrinsieke waarde van een bedrijf. Als je daar als investeerder van overtuigd bent, dan is het zinnig om in het bedrijf te beleggen. Ben je niet overtuigd van de waarde van het bedrijf, dan zou je er ook niet in moeten beleggen.

Value investing draait om ondergewaardeerde bedrijven die een degelijk rendement hebben en een mooie balans. Het is zeer goed mogelijk dat je als value investor met name terecht komt bij de underdogs van de markt en enig geduld nodig hebt voordat de werkelijke waarde van het bedrijf naar boven komt.

Het ontstaan van value investing

Value investing ontstond rond 1930. In die tijd werd er met name gespeculeerd en via via werd informatie ingewonnen over bedrijven. Als je goede informatiebronnen had, stond je 1-0 voor ten opzichte van andere beleggers.

De beurscrash van 1929 zorgde ervoor dat bedrijven werden verplicht om kwartaal- en jaarresultaten te publiceren. Het is dus ook geen wonder dat waarde beleggen rond dezelfde tijd in opkomst kwam. Cashflow- en balanscijfers zijn namelijk onmisbaar om deze methode van beleggen toe te passen.

David Dodd gaf samen met Benjamin Graham les aan de Columbia Business School. Zij gaven de eerste lessen in value investing in 1928. Uiteindelijk leidde dit in 1934 tot het boek Security Analysis. Daarin werd voor het eerst toegelicht hoe een belegger in aandelen kon beleggen en bedrijven kon analyseren gebaseerd op feiten en cijfers.

Graham leed zware verliezen tijdens de beurscrash. Als resultaat zocht hij naar een manier om de waarde van bedrijven te kunnen bepalen, zodat hij te duren aandelen wist te vermijden, kon investeren met kennis van zaken en verliezen beperkt konden worden. Door zijn value investing methodiek toe te passen kon hij zijn portefeuille aanvullen met goedkope aandelen die een beperkt dalingspotentieel hadden én een groot opwaarts potentieel hadden.

Belangrijkste value investing principes

Het belangrijkste principe van value investing is dat je de waarde van een bedrijf of aandeel moet bepalen. Als waarde belegger bepaal (schat) je de waarde op basis van analyse. In je analyse neem je mee:

  • Resultatenrekening
  • Balans
  • Kasstroomtabel
  • Sectoranalyse
  • Groeimogelijkheden
  • Competitieve voordelen
  • Management

Value investing principes

 

Een ander belangrijk principe uit de value investing methodiek is dat je pas aandelen koopt als er een bepaalde “margin of safety” is. Dit is de veiligheidsmarge die is ingebouwd tussen de waarde en de prijs van een aandeel.

Waarde bepalen en op basis daarvan fundamentele analyse doen zijn de twee kernpunten van value investing. Maar er is nog meer, zoals beleggen op de lang termijn en alleen kopen wat je kent.

Naast het bepalen van de waarde kan een waarde belegger ook de waardering bekijken. Hoe duur of goedkoop is het aandeel t.o.v. historische ratio’s, waaronder koers/winst, koers/boekwaarde en dividendrendement? Is het aandeel goedkoop of duur t.o.v. concurrenten? Hoe komt het dat er over- of onderwaardering ontstaat?

Verschillende value investors

Op bepaalde vlakken verschillen value investors aanzienlijk van elkaar. Benjamin Graham stond er bijvoorbeeld om bekend dat hij voornamelijk zocht naar aandelen die op basis van balansanalyse ondergewaardeerd waren. Charlie Munger en Warren Buffett  kijken met name naar de kwaliteiten van een bedrijf en ze hechten meer waarde aan de groeimogelijkheden op de lange termijn.

 

“The intelligent investor is a realist  who sells to optimists  and buys from pessimists.”
– Benjamin Graham

 

Waarom niet iedereen doet aan value investing

Laten we eens kijken naar bekende waarde beleggers en hun resultaten. Warren Buffett, Benjamin Graham, Irving Kahn, Charlie Munger, Joel Greenblatt en  Wallace Weitz zijn enkele bekende value investors. Hun rendementen liggen allemaal ver boven het beursgemiddelde. Jaarlijks stijgen hun portefeuilles met zo’n 15% tot 20%. Met zulke rendementen zou je verwachten dat iedereen aan value investing zou doen, niet?

Bovendien is de methode relatief eenvoudig om uit te voeren. Er zijn geen macro-economische studies nodig, je hoeft enkel te focussen op enkele individuele bedrijven en aandelen. Je hoeft niet te kijken wat de aandelenbeurs dit jaar gaat doen, of je bezig te houden met koersvoorspellingen op korte termijn. Maar deze punten zijn juist de zaken waar veel beleggers interesse in hebben.

De meeste waarde investeerders doen weinig transacties. Stel je voor dat je begint met beleggen en jouw waarde beheerder heeft geen idee of jouw portefeuille volgende maand hoger of lager zal staan en hij heeft al een halfjaar lang geen transactie gedaan. Dan zoek je mogelijk een wat actievere beheerder, ondanks dat de value investor mogelijk op lange termijn meer rendement zou kunnen behalen.  Value investing is dus lastig te verkopen.

Daarbij moet ook worden gezegd dat value investing niet altijd werkt. Als het altijd zou werken, dan zou werkelijk iedereen beleggen volgens deze methodiek (en dan zou het automatisch voor niemand meer werken). Veel beleggers geven het op als de resultaten even tegenzitten, ze kiezen dan toch liever voor een andere manier van beleggen. Velen zijn niet zo geduldig en gedisciplineerd als nodig is om te slagen als value investor. Iedereen weet vaak wel dat volhouden op lange termijn tot betere resultaten leidt, maar weinigen hebben het geduld.

 

wat is waardebeleggen

 

Value investing om verliezen te voorkomen

 

“Koop aandelen altijd zo goedkoop en ondergewaardeerd, dat je nagenoeg niet kán verliezen.”
Warren Buffett

 

Dit klinkt heel mooi, maar weet dat Warren Buffett uniek is in zijn inzichten en aanpak. Tot nu toe is het niemand gelukt om ook maar een beetje zijn resultaten te evenaren. Voor ons ‘gewone’ beleggers is het belangrijk om te kijken naar je winnaars en je verliezers zo snel mogelijk te verkopen.

Met value investing zou je een portefeuille krijgen die met name gevuld is met goedkope aandelen en weinig tot geen overdreven overgewaardeerde aandelen bezitten. Hierdoor is het zeer goed mogelijk om verliezen te beperken en zoveel mogelijk te vermijden.

Toch zal een waarde belegger ook te maken krijgen met schommelingen. Het is raadzaam om daar met de juiste emotie naar te kijken: rationeel en niet in paniek. De beste value investors weten dit maar al te goed, zij nemen een verlies op de korte termijn omdat ze het grotere geheel zien. Als je weet hoeveel je beleggingen op lange termijn waard wordt wordt het makkelijk om zo te denken. Wat denk jij, is value investing interessant voor jou?

Dit is een gastartikel van BrokerTarieven.nl. Op de website van BrokerTarieven vindt je een handige tool om de diverse tarieven van online brokers te vergelijken. Vind de goedkoopste broker voor online beleggen in drie eenvoudige stappen.