Als je wilt starten met beleggen dan zijn er heel veel categorieën van beleggingen waaruit je kan kiezen. Het risico en mogelijke opbrengst verschilt per categorie. Voordat je een belegging kiest, is het daarom belangrijk het verschil tussen investeren en speculeren te kennen.

Investeren vs Speculeren

Bij speculeren hoop je dat iets meer waard wordt. In principe kan je bijvoorbeeld ‘beleggen’ in producten als kunst, postzegels, zeldzame wijnen, stripboeken etc. Dit soort producten kunnen echter niet beschouwd worden als een investering omdat ze geen vastgestelde fundamentele waarde hebben of cashflow genereren. Voor hun waarde zijn ze volledig afhankelijk van de grillen van de koper. Plat gezegd: het is maar wat een gek ervoor geven wilt.

Daarnaast levert een belegging in bijvoorbeeld een zeldzame wijn geen cashflow op, zie ook het volgende punt. Een fles wijn bijvoorbeeld keert geen dividend of rente uit. Het is daarom meer speculeren dan investeren.

Begrijp me niet verkeerd. Met wat geluk kan je geld verdienen aan het beleggen in kunst, postzegels, klassieke auto’s, etc. Maar dat is hetzelfde als zeggen dat je soms ook geld kan verdienen met de loterij. Op de langere termijn is het geen betrouwbare manier van vermogen opbouwen en al helemaal niet om een constante bron van cashflow te generen. Lees ook Hoe verdien je geld met beleggen.

Cashflow als basis voor passief inkomen

Het opbouwen van bronnen van cashflow is een andere criteria die je mee moet nemen in je keuze voor een beleggingscategorie. Sommige producten die kunnen wel veranderen in waarde, maar keren geen geld uit.

De eerder genoemde voorbeelden van kunst en postzegels zijn producten die wel in waarde kunnen veranderen, maar geen cashflow genereren. Je kan gokken, want dat is het, op een waardestijging ervan en misschien worden ze ook meer waard. Echter, je bent gegarandeerd dat ze geen geld uitkeren zolang je het product in bezit hebt. Ook een populaire belegging als goud keert geen geld uit.

Bij dergelijke producten ben je 100% afhankelijk van een stijging in waarde wat erg risicovol is. Stel dat je een goudstaaf tien jaar lang in bezit hebt. In die tien jaar genereert die goudstaf geen enkele cent. Aan het eind van de tien jaar hoop je dat de waarde van goud op dat moment hoger is dan wat je ervoor betaald hebt. Persoonlijk vind ik dat een grote gok. Daarom kies ik liever voor beleggingen die periodiek geld uitkeren.

Overzicht van populaire beleggingen

De meest populaire vormen van beleggingen zijn:

  • Cash (b.v. spaarrekening)

  • Aandelen

  • Derivaten (b.v. opties, sprinters, turbo’s)

  • Beleggingsfondsen en ETF’s

  • Leningen en obligaties

  • Vastgoed

  • Edelmetaal en Grondstoffen (b.v. goud en olie)

  • Vreemde valuta

  • Digitale munten (b.v. Bitcoin)

  • CFD’s

Lees meer over deze populaire vormen van beleggingen en wat de voor- en nadelen zijn van elke vorm.