Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren. Bij beleggen koop je een belegging, vaak een financieel product zoals aandelen of obligaties, met de verwachting dat die belegging op een later moment meer geld oplevert dan dat je ervoor betaald hebt.

De waarde van een belegging kan veranderen in de loop van tijd. De waarde kan stijgen, maar ook dalen. In principe verwacht je dat de belegging in waarde gaat stijgen. Door die belegging te kopen, i.e. investeren, kan je profiteren van die waardestijging.

Daarnaast betalen sommige beleggingen periodiek een vergoeding voor je investering. Bij beleggingen in aandelen of ETF’s kan je bijvoorbeeld dividend ontvangen, wat te vergelijken is met rente op een spaarrekening. Als je investeert in vastgoed kan je huuropbrengsten ontvangen.

Beleggen kan op allerlei verschillende manieren, zoals investeren in aandelen, obligaties en/of vastgoed. Wil je meer weten waarin je zoal kan beleggen? Lees dan ook het artikel Waar kan je in beleggen?

Geld verdienen met beleggen

Bij sparen verdien je in principe alleen geld door de rente die je op je inleg krijgt. Aangezien de rente momenteel bijna 0% is verdien je bijna niks met sparen. Daarom is sparen af te raden (Waarom je NIET moet sparen) voor overtollig geld.

Met beleggen kan je op verschillende manieren geld verdienen. Beleggen in aandelen levert op de lange termijn gemiddeld genomen meer op dan sparen, zeker met de huidige lage rente. Lees hoe verdien je geld met beleggen voor een gedetailleerd overzicht.

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt meer risico’s met zich mee dan sparen. Een van de risico’s is dat je je geld kan verliezen. Wees je daarom bewust van de Risico’s van beleggen voordat je gaat beleggen. Lees meer over de risico’s van beleggen en hoe je mogelijk geld kan verliezen met beleggen als je niet weet wat je doet.

Verschil tussen beleggen en sparen

Hoewel beleggen risicovoller is dan sparen, biedt beleggen meer mogelijkheden om geld te verdienen (maar ook om te verliezen!) en ook een hoger rendement. Naast het verschil in risico en opbrengst zijn er meer verschillen tussen beleggen en sparen. Lees wat zijn de verschillen tussen sparen en beleggen.

Starten met beleggen

Beleggen klinkt misschien complex en risicovol, maar dat hoeft het niet te zijn. Beleggen heeft zijn eigen spelregels en als je die spelregels kent dan zal je zien dat beleggen helemaal niet zo eng is. Sterker nog, goede kans dat je het leuk gaat vinden!

Voor de beginner heb ik een snelgids opgesteld: Starten met Beleggen (Quick Start)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief