Heel simpel gesteld, is een aandeel een stuk bewijs dat je in economische zin eigenaar bent van een onderneming. Een aandeel is een waardepapier net als geldbiljetten dat ook zijn. Je bent aandeelhouder als je aandelen in een onderneming bezit.

Aandelen als vorm van financieren

Mensen kunnen op verschillende manieren een bedrijf financieren. Financieren betekent de manier waarop een onderneming aan geld komt om te ondernemen.

Stel dat je een bakkerswinkel wilt beginnen. Hiervoor zal je een winkelruimte moeten huren of kopen. Je moet ingrediënten kopen om brood te bakken en ovens om ze in te bakken. Daarnaast moet je een kassa hebben, rekken om de broden op te slaan, mogelijk wil je ook reclame maken, etc. Dit kost allemaal geld. Geld dat je moet uitgeven voordat je ook maar een euro verdiend hebt.

Een onderneming opzetten, de bakkerswinkel boven bijvoorbeeld, kost dus geld. Je kan op verschillende manieren aan dat geld komen. Een van die manieren is het uitgeven van aandelen. Je vraagt mensen te investeren in je onderneming. Als bewijs dat ze geïnvesteerd hebben, krijgen ze een bewijs, namelijk aandelen.

Investeren in een bedrijf illustratie

Hoe verdien je geld met aandelen

Aandeelhouders zijn mede-eigenaren van een onderneming. Als een onderneming winst maakt, hebben de eigenaren recht op die winst. Welk deel van de winst is afhankelijk van het aantal aandelen dat je bezit. Winstuitkeringen die bedrijven doen aan aandeelhouders heet dividend.

Sommige bedrijven zijn heel populair. Veel mensen willen een stuk van dat bedrijf bezitten. Als er meer mensen zijn die een aandeel willen kopen van dat bedrijf dan dat er mensen zijn die hun aandeel willen verkopen dan stijgt de prijs van dat aandeel.

De mensen die al een aandeel bezitten, zien de waarde van hun aandeel stijgen. Het aandeel wordt meer waard dan wat ze ervoor betaald hebben. Dat is winst als ze besluiten het aandeel voor de hogere prijs te verkopen.

Lees meer over hoe je geld verdient op aandelen.

Wat zijn de risico’s van aandelen

Beleggen in aandelen brengt risico’s met zich mee. Het kan slecht gaan met een onderneming. Ze maken minder winst dan verwacht of misschien zelfs verlies wat niet verwacht was.

Dergelijke bedrijven zijn niet zo populair. Aandeelhouders willen dan het liefst van hun aandeel af. Als er meer mensen zijn die hun aandeel willen verkopen dan dat er mensen zijn die het willen kopen, daalt de waarde van het aandeel. De mensen die het aandeel al bezitten, zien de waarde van hun aandelen dalen. Als ze besluiten de aandelen te verkopen, maken ze verlies.

Een onderneming kan ook failliet gaan. Bij een faillissement worden meestal alle bezittingen van de onderneming verkocht om openstaande schulden mee af te betalen. Mocht na de afbetaling van alle schulden nog een bedrag overblijven dan kan dat overgemaakt worden aan de aandeelhouders. Echter, als er niks overblijft dan krijgen aandeelhouders niks. Ze zijn dan hun hele investering kwijt.

Lees meer over hoe je verlies kan maken op je aandelen.

Waar kan je aandelen kopen en verkopen

Je kan niet van alle bedrijven aandelen kopen en verkopen. Alleen bedrijven wiens aandelen publiekelijk beschikbaar zijn, daarvan kan je de aandelen kopen en verkopen. Publiekelijk beschikbaar betekent dat deze bedrijven genoteerd staan aan een aandelenbeurs.

Een aandelenbeurs kan je beschouwen als een marktplaats voor aandelen. Op deze markt, de beurs, worden aandelen verhandeld. Deze aandelen worden publiekelijk verhandeld. Iedereen kan deze kopen. Elk land heeft zo zijn eigen aandelenbeurs.

De bekendste aandelenbeurs is de beurs in de New York, te weten de New York Stock Exchanges ook wel afgekort als NYSE. Deze is gevestigd aan Wall Street 11 in New York. Vandaar dat vaak gerefereerd wordt aan ‘Wall Street’ als men het over de beurzen in de VS heeft.

New York Wall Street aandelenbeurs

De enige aandelenbeurs in Nederland is de effectenbeurs in Amsterdam. Dit is overigens ook de eerste aandelenbeurs in de wereld. Niet gek voor zo’n klein landje toch? Het bedrijf Euronext is eigenaar van deze beurs.

Hoe kan je in aandelen handelen

Als particulier mag je zelf niet direct handelen op een beurs. Handelen op de aandelenbeurzen moet je altijd via een zogenaamde broker doen. Een broker is een tussenpersoon.

Een broker betekent beurshandelaar. De broker handelt voor jou op de aandelenbeurzen. Deze tussenpersoon heb je nodig om voor jou aankopen en verkopen op de beurs te doen. Een andere manier is er simpelweg niet.

Wil je beleggen in aandelen? Lees dan het artikel Starten met beleggen.